Contabilitatea in activitatea firmei


Obiectivul contabilitatii este reflectarea existentei si miscarii elementelor patriminiale.
Contabilitatea este o componeneta esentiala a sistemului informational economic cu ajutorul careia se colecteaza o unei serie de informatii necesare atat in interiorul unei firme cat si in exteriorul acesteia in relatia cu alti agenti economici.
Evolutia societatii si modernizarea economiei duc la crestrea si diversificarea cererii de informatii din domeniul financiar contabil.
In aceste conditii contabilitatea capata o importanta deosebita. O gestionare corecta a resurselor economice si financiare ale unei intreprinderi necesita existenta unui sistem de informatii pertinente, relevante si furnizate in timp real.
Dezvoltarea comertului, incurajarea mediului privat, cresterea complexitatii firmelor precum si intensificarea activitatii pe piata financiar bancara, presupun o adaptare continua si eficienta a contabilitatii cu necesitatile de natura economica si fiscala a organizatiilor.
In domeniul economic se acorda o importanta deosebita aspectelor fiscale ceea ce implica o contabilitate in acord cu regulile fiscale in vigoare. Astfel apare notiunea de gestiune fiscala, ale carei principale obiective la nivelul unei firme sunt: identificarea si intelegerea sarcinii fiscale, eficientizarea aspectelor fiscale ala activitatii si minimizarea riscului fiscal. O gestiune fiscala incorecta precum si ignorarea riscului fiscal pot duce o firma la evaziune sau frauda fiscala.
Prin urmare importanta evidentei contabile nu se rezuma doar la determinarea rezultatului contabil si fiscal al activitatii economice ci si la stabilirea prin intermediul situatiilor financiar contabile intocmite, a unor indicatori care ajuta la reflectarea si analiza situatiei financiare a unei intreprinderi.
Printre principalii indicatori care se pot determina prin intermediul situatiilor contabile se numar:  ratele de structura, care ofera informatii asupra conditiilor tehno-economice  si modului de finantare ale firmei, ratele de sinteza, ratele de rotatie ale elementelor de activ si pasiv, indicatorii solvabilitatii, care pot oferi informatii cu privire la ponderea capitalului social si a rezervelor in functie de repartizarea rezultatului exercitiului si a strategiilor de investitii, indicatorii echilibrului financiar, indicatorii de rezultate, indicatorii de flux financiar si cei de rentabilitate cu ajutorul carora se determina performantele firmei.